1 Ocak 2020 Çarşamba


EVLİLİKTE AŞK NASIL SÜRDÜRÜLÜR?

AŞKINIZI TAZE TUTABİLMEK İÇİN DE RİTÜELLER VARDIR.
Güçlü ilişki evrelerinin oluşabilmesi için partnerinizle yapabileceğiniz ve sonucunda tutkulu aşkı elde ettiğinize inandığınız bu adımlara kulak verin.

Öncelikle her adımda birbirinizi dinleyin ve gözlerinizin içine bakmaktan çekinmeyin.
Her gün eşiniz eve geldiğinde onunla kucaklaşın.
Yıllık çocukların olmadığı bir vakitte birlikte tatile çıkmayı deneyin. (Baş başa vakit geçirin)
Hasta olunca birbirinize iyi bakın. ( çorba yapın J)
Günlük mutlaka 5 saniye öpüşün.
Sabah kahvaltılarını birlikte yapmaya özen gösterin.
En az haftada bir gün istediğiniz vakit bisiklete binin. (Ya da sevdiğiniz başka bir aktivite)

Küçük ve basit gibi gördüğünüz her şey aslında zaman içinde büyük değişikler yaratabilir. Buna inanın! Aşk ve ilişkinin memnuniyeti aslında birazda eşine iyi bir arkadaş gibi davranabilmek, problem ve çatışmaları merhamet çerçevesinde ele almak ve çatışma sonrası tamir ve bağlantı kurmak ile mümkündür. İlişkide başarı paylaşılan ilgi veya çekicilik düzeylerinden ziyade tutarlı bir memnuniyet sağlayabilmektir. Siz de bu aşkı sürdürebilmek için eşinizin yeniden tüm güzelliği ve çekiciliğini fark edebilmek, birbirinizi biraz olsun şımartacak planlar ve sürprizler yapabilmek uzun süren mutlu ve başarılı evliliğin minik sırlarıdır. Aşk anlayış ve değer verişten geçer. Eşinizi gerçekten etkili bir şekilde dinliyor musunuz? Kendinizi onun yerine koyup olaylara geniş bir çerçeveden bakabiliyor musunuz? diye kendinizi sorgulamak da ilişkiniz adına sizi güçlendirecek faktörler arasındadır. Aşk, iletişiminde tamamlayıcısıdır. Eşinize karşı duygunuzun, tutkunuzun ifade ediliş şekli de bir o kadar önem arz eder. Özellikle boşanma sebeplerinin altında yatan problemler cinsel konulardır. Bu konu hakkında daha net, açık ve ne istediğini belli eder bir şekilde iletişim kurarsanız,  anlaşmazlıklar ortadan kalkar ve aşkınız gönlünüzce devam eder.

‘’UNUTMA, SEN İKİ AŞIKSIN, PAKETLENMİŞ BİR ÇİFT DEĞİLSİN’’
Aşkıda sürdürebilmek için birlikte büyümek çok önemlidir. İlişkinizde, evlilik içinde birbirinizin aslında kendi versiyonunuzun en iyi olması konusunda yardımcı olmanız gerekiyor. Sağlıklı bir ilişki, eşlerin ayrı ayrı büyümesine izin verir. Eşinizin sizden ayrı büyümesine izin vermek önemli bir faktör olup bağımlı değil, bağlı çiftler olmanızı ve kişisel tatmininizi artırmaya fayda sağlayacaktır. Aşkı bir başka devam ettiren etken ise ilişkilerde o senin sorunun anlayışı yerine bizim sorunumuz anlayışı bulundurmak ve birlikte çözüm üretebilmek olacaktır. Emin olun bu anlayış ilişkinizi kuvvetlendirir. Aksi takdirde sen ben anlayışı aşkınızı öldürür! Aşk ile muhabbetin bittiği yerde aslında adalet başlar. Yani duygusal bağ, yakın davranma, fedakarlık yapma konusunda daha istekli olmanızı sağlar, bu kopukluk sayesinde ise hemen teraziyi kurarız. Ve başlarız lafa ben bunu yaptım, sen bunu yapmadın. Bu yüzden en başta erkek ve kadın ilişki içerisinde duygu ve düşüncelerini net bir şekilde ifade edebilmelidir.
Romantik bir ilişkinin istikrarı; eşinin tartışmayı iyi bir şekilde toplarlaması, olumlu bir konuşmaya geçmeye yardımcı olması da yine ilişkinizin sağlıklı bir hale dönüşmesi için güzel adımdır. Aşk partnerinizi değiştirmeye çalışmadan da sürdürülür. Kullandığınız dil daha yapıcı, daha olumlu ve daha açık olsun yeter. Partnerinizle ilişki açısından birbirinize kırıldığınızı, üzüldüğünüzü, iyi hissetmediğinizi dile getirmeniz, ilişki içerisinde ki fonksiyonlarınızın da sağlıklı olarak yerine getirebileceğinizi öngörür. İletişim;  sevgiyi, aşkı, tutkuyu derinlemesine koruyan bir kalkandır. Siz siz olun aşkınızı daha uzun sürdürebilmek adına İTİŞMEYİN, İLETİŞİN!

AŞK BİRBİRİNE DÖNDÜĞÜN ZAMAN DEVAM EDENDİR..
Yaşam boyu eşinle karşılıklı etkileşim halindeysen tutkulu bir aşkı ayakta tutabilirsin. Onunla birlikte şu aşamaları düşünmeyi ve hayata geçirmeyi sağla.

Başarılı olduğum anda sende benim kadar heycanlan. (kurabiyeler nasıl?)
Söylediklerine ne kadar dikkat ediyorsun? (o konu hakkında plan yapmıştım hatırlıyor musun)?
Benimle oyun oynuyor musun? (satranç tahtası alalım)
Bana şefkatli ol. (kitap okurken bana sarılabilirsin)
Benimle sohbet et. (bugün ne yaptın, günün nasıl geçti?)
Yardım etmeye çalış. (salatayı birlikte yapalım)
Benimle maceraya katıl. (yarın ormanı keşfetmek ister misin?)
Stres atmama yardımcı ol. ( birlikte spor yapalım)
Bir şeyleri birlikte öğrenelim. (buz pateni yapmaya gidelim mi?)

Gibi örnek kalıptaki cümleler ya da (aile yapınıza göre alternatif sunabileceğiniz planlar). İlişkimiz sürecinde karşılıklı olarak içimizden geçirdiğimiz, aslında gerçek problemi açık ve net bir şekilde ifade edebildiğimiz zaman aşkımızı, sevgimizi genel itibariyle duygularımızı da açtığımız andır. Kaliteli zaman geçirmekten ve bunları dile getirmekten korkmayın. Aşkı en kalıcı kılan şey güvenli bağlanma ile doğru orantılıdır. Güven duygusu her ilişkide ortaya çıkan zor anları aşmada yardımcı olur. Yani sizin bedeninizin aslında sevdiğiniz kişiyle sıkı sıkıya bağlı kimyasal bir çağlayan üretecek şekilde tasarlanmıştır. Oksitosin, dopamin, apioid gibi. Demek istediğim tek eşlilik, mümkün olmanın ötesinde bizim doğal halimizdir. Sizde bu bağı kuvvetlendirmek için sarılmayı ihmal etmeyin. Aşkını sürdürebilmek adına, birbirinizin yaşamında olduğuz için minnet duyabilenlerden misiniz? Cevabınız evet ise  engellere, sorunlara ya da kederlere rağmen, sevginizin gücünü koruyarak sağlam bir güveni paylaştığınız anda aşkınızı doyasıya yaşamayı keşfedenler arasına sizde hoş geldiniz. J




 Seda ÖZDEMİR
 Aile Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder